sâmbătă, 6 iunie 2009

CINE POATE PRACTICA YOGA

Postarea 7

CINE POATE PRACTICA YOGA?
DAR UN ÎNDRUMĂTOR ESTE NECESAR?

Dacă pornim de la definiţia dată în postarea 6, atunci yoga, poate şi chiar se recomandă a fi practicată de oricine indiferent de vârstă, sex, religie, sau stare de sănătate.
Apare totuşi un „însă”. Adică există totuşi restricţii.
Aşa cum vom vedea în postările următoare, cel care doreşte să practice yoga trebuie să parcurgă 8 etape, trepte, nivele.
Cel puţin două dintre acestea care se referă la pregătirea fizicului în vederea abordării ulterioare a antrenamentului psihic (şi cu care foarte multă lume din zona europeană confundă yoga), vor trebui abordate cu foarte mare atenţie şi diferenţiate de la caz la caz, de la asană la asană, de la tehnică la tehnică, funcţie de sexul aspirantului, de vârsta acestuia, de starea de sănătate.
Vor diferi evident forma asanelor care pot ajunge până la a le schiţa, timpul de antrenament, intensitatea acestuia. Şi ceia ce este foarte important :”YOGA NU SE FACE SCRÂŞNIND DIN DINŢI”.
Nivelul restricţiilor trebui să fie stabilit pentru fiecare persoană în parte, după discuţii amănunţite despre starea fizică, ca să nu mai vorbesc de cea psihică, cu cineva care a parcurs etapele respective, are drept urmare o experienţă practică foarte clară în acest sens şi cunoaşte foarte bine fenomenele care se manifestă în plan fizic şi psihic la practicarea tehnici de antrenament yoga.
Practicarea tehnicilor yoga fără o ghidare foarte exactă poate aduce în loc de beneficii, mai mult neplăceri. Din acest punct de vedere tehnicile yoga sunt ca un medicament foarte puternic, care face foarte bine dacă e luat conform prescripţiilor specialistului şi sub supravegherea acestuia. Altfel în cel mai bun caz nu au nici un efect.
Şi iată cum rândurile de mai sus dau şi răspunsul la a doua întrebare: ESTE NECESAR UN ÎNDRUMĂTOR?
Răspunsul este un categoric „DA”.
Desigur alegerea acestuia este o problemă. Chiar şi în biografiilor marilor yoghini se relatează despre căutările acestora în găsirea celui mai potrivit guru.
Desigur în accepţiunea indiană termenul de guru implică multe semnificaţii. Aceste semnificaţii sunt specifice însă nu trebuiesc preluate fără discernământ şi trebuie ţinut cont de particularităţile culturale şi prejudecăţile locului şi timpului.
Eu pledez pentru noţiunea de „GHIDUL SINCER”. Adică cineva care va spune ucenicului tot ce ştie despre tehnica respectivă, urmând ca în urma discuţiei cu acesta despre vârsta, stare de sănătate, stare psihică, convingeri religioase, ş.a.m.d. să stabilească împreună modul de abordare a unei tehnici fie că se adresează psihicului, fie că se adresează fizicului. Şi de fapt tehnicile yoga sunt în mare majoritate o mixtură de antrenament fizic cu psihic.
CONCLUZIA: PRACTICAŢI YOGA TOATĂ LUMEA, DAR NUMAI DACĂ CONSIDERAŢI CĂ AŢI GĂSIT „GHIDUL SINCER”.


Dacă citeşte cineva daţi un semn aici pe blog.
Daca vreţi să-mi şi spuneţi ceva personal puteţi să-mi scrieţi pe e-mail la strigatinpustiu@yahoo.com sau ygm91802@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu