sâmbătă, 6 iunie 2009

CE POATE MANCA UN YOGHIN

Postarea 8

CE PAOTE SĂ MĂNÂNCE UN YOGHIN ?

Dacă veţi pune întrebarea celor de la MISA – care rămâne încă cea mai mare şcoală de yoga din Romania – şi în general unor practicanţi fanatici de yoga, răspunsul acestora va veni fără nici o ezitare: fără carne şi dacă e posibil fără nici un produs de origine animală. Explicaţiile lor au la bază trei principii – dincolo de alte explicaţii fanteziste despre energii şi paraenergii:
1. încărcătura karmică pe care o poate aduce consumarea unui astfel de aliment
2. carnea şi grăsimile de origine animală nu sunt sănătoase, conţin toxine
3. trebuie respectată dieta recomandată de practicanţii yoga din ţara de origine a acesteia.

Toate aceste argumentele lor sunt însă şubrede şi cad la primele contraargumente, care se găsesc uşor şi din belşug, de către oricine doreşte să gândească deschis şi are cunoştinţe minimale despre filozofia hindusă şi despre principiile alimentaţiei. Iată mai jos câteva care mi-au venit acum în minte.
1. Încărcătura karmică nu este nici o problemă pentru un yoghin. Acesta - dacă este cu adevărat un yoghin – va şti să practice şi karma yoga, adică să se detaşeze de rezultatul faptului că a mâncat carne. Este un lucru elementar.
2. Omul trebuie să mănânce şi carne. Domnul Ciuhrii care este un expert în proteine a spus foarte clar că există proteine pe care corpul uman nu le poate sintetiza decât din carne. Deci pentru a avea un corp sănătos va trebui să consumăm şi carne. Desigur cu măsură, dar va trebui.
3. Dieta recomandată de yoghinii indieni este o dietă specifică pentru un om care locuieşte la tropic, unde căldura şi umiditate sunt foarte mari, şi unde aportul caloric poate fi mic. De asemenea el este specific şi experimentat pe rasa unamnă roşie – indiană. Nu o putem lua şi aplica fără nici un discernământ într-o zonă cu climă temperată şi pe o altă rasă de oameni – rasa albă.

Şi veţi găsi de asemenea multe, foarte multe, mult prea multe sfaturi, restricţii, îndrumări, reguli etc. etc.

Nu există însă decât un principiu când e vorba de alimentaţie: MÂNCAŢI BINE.
Acesta înseamnă cel puţin următoarele:
1. Nu mâncaţi pentru plăcerea gustului – Omul trebuie să mănânce pentru a trăi şi nu invers.
2. Mâncaţi de toate: şi legume şi fructe şi carne şi paste ETC... dar respectând principiul 1, şi pe cât posibil cât mai naturale – atât cât se mai poate vorbi despre aşa ceva în vremurile în care trăim.
3. Mâncaţi pe măsura efortului fizic şi intelectual depus. S-a constatat ştiinţific că consumul cu 30% sub necesarul de calorii prelungeşte viaţa cam cu tot pe atât.
4. Practicaţi din când în când – dar cu o anumită regularitate - şi postul mai ales pentru virtuţile lui spirituale – pentru testarea puterii de abţinere - decât fizice.
5. Ţineţi cont de starea dumneavoastră de sănătate atunci când stabiliţi alimentele şi cantitatea acestora.

Concluzia este una singură şi sigură. Dacă doriţi să practicaţi yoga MÂNCAŢI BINE.

Dacă citeşte cineva daţi un semn aici pe blog.
Daca vreţi să-mi şi spuneţi ceva personal puteţi să-mi scrieţi pe e-mail la strigatinpustiu@yahoo.com sau ygm91802@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu